• Bilaterálna integrácia

          • Materská škola Mamy Margity a OZ Mamy Margity zorganizovali prvú zo série pripravovaných prednášok, ktoré budú súvisieť s montessori výchovou a vzdelávaním, psychológiou a neurovývinovými terapiami. Cieľom týchto prednášok je rozšíriť obzory, ponúknuť náhľad do vzdelávania, ktoré aplikuje aj naša materská škola, pomôcť pri riešení ťažkostí, s ktorými sa možno stretávate pri výchove svojich detí. 

            9.12. o 17.00 sa uskutočnila prednáška na tému "Bilaterálna integrácia" s terapeutkou Mgr. Katarínou Sipos, zakladateľkou Centra Avare, ktoré vzdeláva laickú aj odbornú verejnosť v oblasti porúch učenia, správania, koncentrácie a pozornosti. 

            Viac sa o tejto téme sa môžete dočítať aj na stránke www.bilateralnaintegracia.sk alebo www.avare.sk

            ________________________

        • Mikuláš
          • Mikuláš

          • Aj tento rok sme v škôlke MamyMargity, privítali Mikuláša, ktorý prišiel so svojím pomocníkom anjelom a darmi pre deti.

            Deti sa na Mikuláša veľmi tešili. Pripravili si pre neho pieseň, básničku  a obdarovali ho aj kresbou, ktorou cheli vyjadriť vďačnosť, že prišiel k nám. 

        • Poďakovanie
          • Poďakovanie

          •  Poďakovanie.

            Milí rodičia,

             

            Veľmi pekne Vám ďakujeme za to, že ste nám pomohli obnoviť tradíciu pečenia vianočných koláčikov!

             

            Vďaka tejto veľmi príjemnej aktivite sme pre škôlku Mamy Margity nazbierali sumu 892,51 eur.

            Výťažok z predaja bude použitý na zníženie drezov v triedach, prispôsobiť ich detskej výške.

             😊 .

            Ešte raz veľmi pekne ďakujeme!

              OZ Mamy Margity

             

        • Aktualizačné vzdelávanie
          • Aktualizačné vzdelávanie

          • Aktualizačné vzdelávanie

            Začiatok tradície spoločných stretnutí

            Počas prvého novembrového víkendu sa pani učiteľky z dvoch materských škôl stretli počas aktualizačného vzdelávania Pedagogický prístup učiteľa vo výchovno-vzdelávacích postupoch v saleziánskom štýle výchovy a predchádzanie zla v preventívnom systéme dona Bosca.

            Išlo o historicky prvé spoločné stretnutie týchto dvoch materských škôl – Materskej školy Mamy Margity a Cirkevnej materskej školy Márie Mazzarellovej, ktorým chceme zaviesť tradíciu spoločných stretnutí, kde by sme si mohli odovzdávať skúsenosti z výchovno-vzdelávacej čiinosti a inšpirovať sa príkladmi z osobnej praxe.

            Obe materské školy spája preventívny výchovný systém dona Bosca, ktorý je zameraný na predchádzanie zla a láskavý prístup vychovávateľa k vychovávaným. Heslo dona Bosca „Byť čestný občan a dobrý kresťan“  sa učiteľky snažia napĺňať v oboch materských školách.

             

            Duchovná obnova saleziánskej rodiny

            V piatok v  popoludňajších hodinách sa po úvodnom privítaní zhostil témy duchovnej obnovy pozvaný lektor, salezián, kňaz, don Andrej Kňaze. V prednáške hovoril na tému duchovnej obnovy „O radosti“, ktorá je ponúkaná pre celú saleziánsku rodinu v rámci príprav osláv vďačnosti za sto rokov prítomnosti saleziánskej charizmy na Slovensku.

             „Počas duchovnej obnovy ma zaujali slová, že my, dospelí ,považujeme otázky povolania za otázku nejakej rozhodujúcej voľby mladosti.ʼ Áno, je potrebné sa v mladosti rozhodnúť. Ale  potrebné je vedieť sa rozhodnúť každý deň pre povolanie, ktoré som si zvolila,“ podelila sa o myšlienky z duchovnej obnovy jedna z účastníčok.

             

            Saleziánska pedagogika

            Lektorom aktualizačného vzdelávania bol Andrej  Skala, predsedu Rady mládeže Slovenska, lektor a metodik vzdelávania v  Domke - Združení saleziánskej mládeže. Účastníčkam priblížil preventívny systém dona Bosca, ktorý je dnes základom saleziánskej pedagogiky.

            „Saleziánska pedagogika je výchovný prístup, ktorý od jeho vzniku teoreticky rozpracúvajú a prakticky realizujú predovšetkým saleziáni, členovia saleziánskej rodiny aj laici. Ide o označenie výchovného pôsobenia výchovy, ktorá vychádza z „preventívneho systému“, ale je obohatená o mnohé výchovné skúsenosti a teórie, ktoré ešte neboli v čase života Jána Bosca rozpracované, napríklad teória animácie, alebo kultúrnej animácie, výchovno-pastoračný projekt, a iné,“ (Andrej Skala).

             

            Dojmy na záver

            „Ako každé školenie, či vzdelávanie aj toto  mi bolo veľmi prínosné. Či už to boli prednášky, zdieľanie sa alebo práca v skupinách. To, že sme začali duchovnou obnovou malo pre mňa dvojaký efekt.  Jednak ma posilnila na duchu a dodala mi odvahu nevzdať sa.“

            „Spoločné stretnutie spojené s osobnostným rastom vo viere počas duchovnej obnovy a osobnostným rastom v profesijnej oblasti, cez vzdelávanie o  preventívnom systéme dona Bosca, saleziánskej pedagogike, bolo veľmi obohacujúce a príjemné.

            Teším sa, že som mohla spoznať inšpiratívne kolegyne z inej škôlky, ako aj zažiť nové spoločenstvo. To všetko bolo popretkávané charizmou dona Bosca a jeho výchovným systémom. Milé kolegynky, zostávate mi všetky v srdci!“

             

        • Mini Zoo
          • Mini Zoo

          • Aj tento rok k nám prišlo Mini Zoo s lesnými zvieratkami. Deti tak mohli zblízka videť a pozorovať Ježka, Jaštericu, Slepúcha, Modlivku a Listovku.

          • KNIHOBÚDKA Mamy Margity

          • Myšlienka vytvoriť KNIHOBÚDKU v areáli areáli Saleziánskeho diela na Trnávke v nás driemala už dávnejšie. Je výsledkom spolupráce troch organizácii pôsobiacich v tomto priestore. 

            Vďaka tomuto projektu sa môžeme tešiť na letné čítania pre deti tak z Materskej školy Mamy Margity, ako aj z Materského centra Margarétka. Ku KNIHOBÚDKE má prístup aj široká verejnosť, ktorá si tu môže zaujímavé knihy nielen požičiavať, ale sa aj s dobrou knihou podeliť 

             

            Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Mestskej časti Ružinov vrámci projektu Komunitných dotácii 2022 a výrobcovi Jozefovi Materňákovi - Drevmat.

          • Prerušenie prevádzky mš

          • Na základe prieskumu záujmu o umiestnenie detí v materskej škole počas jesenných prázdnin a  z dôvodu nízkeho počtu nahlásených detí bude v súlade so školským poriadkom prevádzka materskej školy 28. a 31. 10. 2022 prerušená

            Materská škola bude v prevádzke opäť od 2. 11. 2022.

        • Brigáda
          • Brigáda

          • V sobotu 8.10. sa v areáli MŠ konala brigáda pri ktorej sa spoločnými silami vyčistili záhony a chodníky v okolí ihriska, vyupratoval domček na detskom ihrisku, vyšmirgľovali a natreli stolíky a bedne na piesok.  Spoločne sme vypleli betónovú plochu v okolí ihriska. Na detskom ihrisku sa vysadili nové stromčeky a kríky.

            Ďakujeme všetkým rodičom za pomoc a príjemnú atmosféru počas brigády a tež všetkým, ktorí doniesli a prichystali chutné občerstvenie.


            Zároveň veľká vďaka patrí aj Nadácii BVS, ktorá finančne podporila výsadbu zelene na detskom ihrisku Pinardi pri MŠ Mamy Margity. Vďaka grantovému programu "Zelený región 2022" sme mohli skrášliť a zveľadiť naše ihrisko.

        • Dopravné ihrisko
          • Dopravné ihrisko

          • Našu MŠ dnes navštívili policajti s prenosným dopravným ihriskom. Deti za oboznámili s dodržiavaním pravidiel cestnej premávky a s dopravnými značkami. Mohli si vyskúšať jazdu na kolobežkách počas cestnej premávky a tiež rolu chodcov.

          • Otvorenie saleziánskeho diela

          • Naše Rodinné centrum Mamy Margity si pripomenulo 5 rokov činnosti a začíname šiesty školský rok. V rámci celého saleziánskeho diela na Trnávke zvykneme školský rok slávnostne otvárať. Chcem vás teda pozvať na otvorenie nášho saleziánskeho diela, ktoré bude v sobotu 24.9. Všetky podrobnosti nájdete v prílohe na plagáte. Ponuka je pestrá, môžete vyskúšať aj preteky "salez race", už dopoludnia, ochutnať guláš, zaspievať si s Paľom Hammelom, alebo vyhrať v tombole. Verím, že sa uvidíme v sobotu na nádvorí saleziánskeho domu.

            Tešíme sa na stretnutie!

        • Škôlkarské ihrisko
          • Škôlkarské ihrisko

          • V školskom roku 2021/2022 OZ Mamy Margity získalo granty na revitalizáciu nášho ihriska vďaka Projektom zamestnancov cez Nadáciu Volkswagen Slovakia a Nadáciu ZSE. 

            Vďaka ich finančnej podpore sme zveľadili priestor využívaný deťmi nielen z MŠ,ale aj zo širokého okolia a priblíži deťom svet enviromentálnej výchovy cez zážitkovú, bádateľskú i hravú formu.

            Ďakujeme Nádacii Volkswagen Slovakia, vďaka ktorej sme mohli kúpiť hlavne vyvýšené záhony, zbernú nádobu na dažďovú vodu, informačnú tabuľu s hracím prvkom les a interaktívny drevený stĺp pre ekovýchovu, či uskutočniť výlety detí autobusom a ekovýučby od inštitútu Daphne.

            Zároveň ďakujeme Nadácii ZSE, vďaka ktorej sme tiež kúpili vyvýšený záhon, zeminu, rastlinky, zrealizovali veľmi potrebnú vešiakovú stenu, kúpili búdky pre vtáčikov a zabezpečili ekovýlet do prírody.

             Škôlkarské ihrisko.

             

             

        • Školské tašky
          • Školské tašky

          • Na konci školského roka sa uskutočnila tradičná slávnostná svätá omša vrámci ktorej sme sa rozlúčili s našimi predškolákmi a posvätili ich školské tašky.

            Aby o túto udalosť neprišli ani detičky z Ukrajiny, ktoré už istý čas navštevujú našu škôlku, rozhodli sme sa pre ne zorganizovať finančnú zbierku na nákup školských tašiek. Rodičia svojím dobrovoľným príspevkom pomohli kúpiť tri sety krásnych školských tašiek. Mali z toho nesmiernu radosť a nadšenie. Ďakujeme!

        • Guľáš párty
          • Guľáš párty

          • V stredu 29.6. sa vo farskej záhrade konala aj rozlúčková guľáš párty, ktorá nasledovala po slávnostnej svätej omši, kde sme sa rozlúčili s našimi predškolákmi.

            Ďakujeme všetkým, ktorí pomohli pri organizácií alebo prispeli maškrtami a svojou účasťou. Bola to veľmi príjemná bodka za školským rokom 2021/2022.